Bucătăria rromilor are ingrediente diverse, ușor de găsit în natură. Foarte condimentate, au foarte multe calorii, tocmai pentru a îi sătura pe cei care mănâncă. Cele mai cunoscute specialități din bucătăria țigănească sunt:
Şah Hai Mas - Vestit în comunităţile de romi, Şah Hai Mas-ul se prepară din timpuri străvechi, din perioadele în care aceştia trăiau în corturi şi se mutau dintr-o localitate în alta. Pentru că nu aveau bucătărie şi nu puteau găti foarte des, atunci când se opreau undeva făceau în ceaune preparatul extrem de consistent şi hrănitor din care, dacă mâncau o dată, se săturau.
Se pune în apă fiartă un ciolan de porc împreună cu două aripi de curcan sau de găină. Separat se călește o ceapă și un morcov iar în oala cu carne se adaugă câteva linguri de ghiveci de legume, iar după ce a fiert carnea se pune morcovul şi ceapa călită, plus varză murată şi varză dulce tăiată fideluţă. După ce a fiert, se adaugă și orezul. Totul se amestecă și se lasă până când toate sunt bine fierte, iar lichidul din oală a scăzut bine. Când fiertura e gata,se condimentează cu sare, boia, piper verde, câteva foi de dafin şi câteva crenguţe de cimbru, după gust.
Bândăreţ - Un alt preparat tradiţional al romilor este bândăreţul, pregătit în preajma sărbătorilor de iarnă şi care, dacă este făcut cum trebuie, se poate păstra până la un an de zile.
O bucată mare de muşchi de porc se pune într-un baiţ cu apă cât să acopere carnea, usturoi curăţat şi sare grunjoasă, foaie de dafin, piper măcinat şi cimbru şi se lasă de pe o zi pe alta. Se rulează, se prinde de jur împrejur cu sfoară în aşa fel încât să stea drept şi se pune la afumat. De regulă, este nevoie de 7-8 fumuri calde şi reci pentru ca muşchiul să se poată păstra până la un an de zile. Se serveşte cu salată de murături.
Mâncarea de varză acră cu carne-adică şukli şah ai mas – este cel mai cunoscut şi unul dintre cele mai vechi din gastronomia rromă tradiţională. Este nevoie la preparare de: carne de porc afumată, varză murată, pastă de roșii, o jumătate linguriță de boia dulce, sare, piper, untură, mălai și ardei iuți. Se taie carnea, cu os cu tot, în bucăţi mai mici, se prăjesc în untura topită, la foc repede, până se rumenesc uşor şi-şi schimbă aspectul într-un maroniu de culoarea frunzelor uscate. Se taie varza și se aruncă peste carne și se căleşte. Ulterior se presară piper negru măcinat, puţină boia dulce şi sare. Se adaugă apă şi pastă de roşii, amestecate, peste varză, atât cât s-o acopere. Se prepară în același timp și mămăliga. Mâncarea merge bine cu ardei iuţi.
Mâncarea de ştevie- O lapatosqo xamos- pentru a pregăti aceasta mâncare de iarnă este nevoie de: ștevie uscată, 2 cepe, pastă de roșii, făină, sare, piper și ulei.Se pune apa la fiert și când fierbe, se opărește ștevia astfel încât să nu se înmoaie. Se taie apoi feliuțe, se toc cepele și se călesc în ulei. Când cepele s-au rumenit puţin, se pune peste ele, la călit, ştevia tăiată fâşii. Se amestecă pasta de roşii şi făina cu puţină apă caldă şi se pune peste ştevie. Sare şi piper se pune după gust, se lasă mâncarea la fiert până se leagă făina şi se-ngroaşă sosul și apoi poftă bună!
Găina pe jar cu ardei copţi şi cu turte sau mămăligă-I khajni opral-i xoveli e pekë icalănçaaj e pekë
bokolănça. Se pregătește o găină tânără, sare, piper verde, măghiran, șofran, căței de usturoi, ardei gras, roșu și verde, făină neagră, drojdie proaspătă, zahăr, apă călduță, sare și ulei. Găina se unge cu sare și mirodenii (piper verde, măghiran, şofran),se taie în bucăți mici și se frig pe jar. Se coc ardeii, tot pe jar, pe o tablă. Bucățile de carne friptă se amestecă cu tocătura de ardei copți și cu cea de usturoi. Între timp, se pregătește aluatul pentru turtele de făină neagră. Când aluatul a crescut se rupe în bucăți și se coc pe tablă sau pot fi prăjite în ceaun.
Săviac
O reţetă păstrată din generaţie în generaţie în familiile de romi este săviacul, o plăcintă delicioasă cu brânză telemea.
Într-un vas mai larg se pune făină peste care se pune un litru de apă călduţă în care s-a adăugat sare grunjoasă după gust. Se frământă până când se obţine un aluat consistent. Separat, se amestecă compoziția din ouă și brânză telemea veche, mai grasă, nu foarte sărată, dată pe răzătoare și se adăugă zahăr. Se întind foi de aluat şi se aşează în tavă o foaie de aluat, un strat de umplutură, până când se termină ambele compoziţii. Peste brânză se toarnă, de fiecare dată, câteva picături de ulei. Foaia de deasupra se unge cu gălbenuş de ou, cu o pensulă, şi se înţeapă cu furculiţa. Se lasă la cuptor, la foc mediu.
Surse foto: whereismyspoon.co, adevarul.ro, bucataras.ro, mereualaturi.ethnicmarket.ro
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA