Obiectivul general a acestei cercetări calitative a fost elaborarea unei analize locale cu metode specifice, pentru a oferi o perspectivă asupra comportamentul grupurilor de romi (familii, cupluri, echipe, bande, comunități, etc.), precum și a modelelor de conduită în comunitate, a modelelor de personalități marcante prin poveștile transmise prin viu grai, dar şi a problemelor legate de interacțiunea cu care se confruntă membrii comunităților rome din județul Neamț.
Cercetarea calitativa este fundamentata pe interpretare, asadar nu putem discuta de obiectivitate absoluta deoarece cercetatorii implicati pot avea o contributie semnificativa in analiza, sintetizarea informatiilor si prezentarea rezultatelor.
Avand in vedere eșantionarea neprobabilista, principala limitare a cercetarii consta in imposibilitatea de a generaliza concluziile studiului la nivelul întregii regiuni.
Scopul cercetarii calitative nu este acela de a obtine informatii care se pot generaliza la nivelul populatiei in cauza, ci acela de a atinge niveluri informationale mai profunde, de a intelege mai bine cauzele care stau la baza unor fenomene, precum si explicarea motivatiilor, atitudinilor si comportamentelor anumitor grupuri relevante pentru cercetare.
Tehnica de cercetare aleasa – interviul in profunzime – are avantajul ca poate trata subiecte complexe si ca subiectii nu sunt influentati de alti participanti la discutie (cum se poate intampla in cazul focus-grupului), însă trebuie avut in vedere ca intervievatorii pot ei inșiși influența involuntar răspunsurile primite.
O alta limita a cercetarii calitative este aceea ca, din cauza experienței, vîrstei, a locului unde locuiește, tehnica interviului cunoaște o serie de limitări, care pot fi combătute doar de priceperea celui care ia interviul dar și a specialiștilor care analizează, informațiile culese cu ajutorul interviului.
Cercetarea a utilizat o metodologie complexă care a permis abordarea comprehensivă a problematicii, aceasta cuprinzând:
Prin analiza documentară au fost studiate cercetări, cărți, analize care au vizat obiectivele prezentei cercetări. Volumul redus al bibliografiei, a constat în faptul că puține cercetări recente au avut ca studiu cultura roma în contextul actual.
În cadrul interviurilor de grup, problemele puse în discuţie s-au referit la următoarele aspecte:
În cadrul ghidului de interviu, a fost folosită, cu preponderență, tehnica întrebărilor deschise şi în acelaşi timp focalizate, pe subiectul cercetării.
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA