Ateneul Național din IașiDAC MUSIC PERFORMANCE

Promovarea culturii romilor prin artă contemporană.

POVESTI ROM-ANTICE

Tradiţia culturală a Judeţului Neamţ este îmbogăţită şi de Miltiade Samir.

Lăutarul include şi un comportament, o ţinută, demnitate şi seriozitate în tot ceea ce face. Miltiade Samir provine dintr-o familie cu tradiţie ,,lăutărească” de mai bine de 200 de ani.

A cântat împreună cu tatăl său de mic,  a avut ambiţie şi ,,acel talent nativ” moştenit din generaţie în generaţie. De profesie a fost lăcătuş mecanic, a lucrat şi în construcţie. Miltiade Samir consideră că numai munca cinstită şi ,,urechea muzicală” l-au ajutat în viaţă.

Modest din fire vis a vis de propriul palmares , Miltiade Samir susţine că un artist complet interpretează orice  gen muzical.

În timp, o dată cu globalizare, muzica lăutărească a devenit comercială, foarte puţini etnici romi şi-au păstrat linia melodică. Muzica este ,,ceva extraordinar, ceva delicat, ceva pur”, de aceea ea trebuie cântată - exemplu Botgros - din tot sufletul şi cu tot sufletul.

Romii s-au născut cu ,,acordeonul şi vioara în mână’’, din neam în neam muzica şi lăutăria a fost transmisă de romi. Se întăreşte astfel ideea că muzica lăutărească romă are o contribuţie importantă în cultura romilor şi a fost preluată de artiştii contemporani.

 

sursa foto: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064068571943

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

Granturile SEE 2014 - 2021
Ministerul CulturiiUnitatea de management a proiectului

Copyright © 2022. Powered by webinspire.ro

en_USEnglish
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram