Lăutarul include şi un comportament, o ţinută, demnitate şi seriozitate în tot ceea ce face. Miltiade Samir provine dintr-o familie cu tradiţie ,,lăutărească” de mai bine de 200 de ani.
A cântat împreună cu tatăl său de mic, a avut ambiţie şi ,,acel talent nativ” moştenit din generaţie în generaţie. De profesie a fost lăcătuş mecanic, a lucrat şi în construcţie. Miltiade Samir consideră că numai munca cinstită şi ,,urechea muzicală” l-au ajutat în viaţă.
Modest din fire vis a vis de propriul palmares , Miltiade Samir susţine că un artist complet interpretează orice gen muzical.
În timp, o dată cu globalizare, muzica lăutărească a devenit comercială, foarte puţini etnici romi şi-au păstrat linia melodică. Muzica este ,,ceva extraordinar, ceva delicat, ceva pur”, de aceea ea trebuie cântată - exemplu Botgros - din tot sufletul şi cu tot sufletul.
Romii s-au născut cu ,,acordeonul şi vioara în mână’’, din neam în neam muzica şi lăutăria a fost transmisă de romi. Se întăreşte astfel ideea că muzica lăutărească romă are o contribuţie importantă în cultura romilor şi a fost preluată de artiştii contemporani.
sursa foto: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064068571943
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA